Historien om Peaky Blinders

Historien om Peaky Blinders

Før Første Verdenskrig opstod der flere bander i Birminghams slumkvarterer. Økonomisk nød berøvede folk deres penge og gjorde lommetyvene aktive. Nogle gange blev tingene aggressive, og angreb, tæsk, knivstik og kvælning blev mere almindelige. Bander opstod og ekspanderede og blev mere og mere organiserede. Disse voldelige bander øgede den politiske kontrol og sociale magt. I 1870 blev Peaky Blinders-banden dannet på gaden i Birmingham. Det mest magtfulde medlem af Peaky Blinders var kendt som Kevin Mooney. Han skiftede navn med en vis regelmæssighed. Hans rigtige navn var Thomas Gilbert. Det var ham, der tog initiativ til mange af bandens jordoverfald. Den mest voldelige ungdomsbande organiserede sig som en unik gruppe kendt som "Peaky Blinders". Efter at udvalgte gangstere havde angrebet en mand i 1890, sendte de et brev til flere nationale aviser, hvor de erklærede sig som medlemmer af netop denne gruppe.

En af Peaky Blinders' hovedaktiviteter var at besætte landområder, især i Small Heath og Cheapside i Birmingham.

En af Peaky Blinders' store rivaler var Cheapside Sloggers, hvis navn senere udviklede sig til "Sloggers", som betyder krigere. Denne bande var fremherskende i 1870, da Peaky Blinders dukkede op i Adderley Street i Bordesley og Small Heath-områderne, som på det tidspunkt var et ekstremt fattigt slumområde i Birmingham. Peaky Blinders opretholdt forskellige niveauer af kontrol over Birmingham i næsten to årtier.

 I 1899 blev en irsk politikommissær ansat til at håndhæve de lokale love i Birmingham. Men politikorruption og bestikkelse reducerede effektiviteten af hans håndhævelse.

Peaky Blinders-banden blev mindre aktiv i 1910, da en større bande, Birmingham Boys under ledelse af Billy Kimber, indhentede dem.

Peaky Blinders' tøjstil

Peaky Blinders var kendetegnet ved deres Peaky Blinders-tøjstil, i modsætning til tidligere bander. Medlemmerne bar ofte skræddersyet tøj, som ikke var særlig velegnet til bander. Peaky Blinders' tøjstil kunne genkendes på et 3-delt jakkesæt og en lang frakke, læderstøvler, et lommeur og ikke at forglemme Peaky Blinders-kasketten. På grund af vejrforholdene, der gjorde gaderne i slumkvartererne mudrede, brugte man læderstøvler med ståltåhætter. 

Bandemedlemmernes koner, kærester og elskerinder var kendt for at gå i overdådigt tøj. Perler, silke og farverige tørklæder var hverdagskost.

Navnet Peaky Blinders

Hvis du har set serien Peaky Blinders, er det måske indlysende for dig. Navnet Peaky Blinders stammer fra de barberblade, der er indarbejdet i de kasketter, der passer til tøjstilen.

Disse kasketter med barberblade blev brugt som våben. Peaky Blinder-medlemmerne havde en kasket til at blænde fjenden med. Der er også rapporter, der indikerer, at bladene blev brugt til at skære panden løs. Så fjenden blev midlertidigt blændet.

Birmingham-historikeren Carl Chinn mener, at navnet udelukkende kommer fra den populære brug af "peaky" som en betegnelse for en flad kasket med et blad.

"Blinder" er et velkendt Birmingham-udtryk, der bruges den dag i dag til at beskrive et pænt udseende. (At blænde nogen gennem et slående udseende).

De mest berømte bandemedlemmer.

De mest fremtrædende medlemmer af banden var David Taylor, Earnest Haynes, Harry Fowles, Stephen McNickle og Thomas Gilbert.

Fowles, kendt som "Baby-faced Harry", blev arresteret i en alder af 19 år for at stjæle en cykel i oktober 1904. McNickle og Haynes blev også arresteret på samme tid for at stjæle en cykel og for indbrud i hjemmet. Alle blev tilbageholdt i en måned for deres forbrydelser. West Midlands politi beskrev de tre anholdte som "modbydelige unge mænd, der forfulgte fulde grupper i gaderne, fornærmede og overfaldt forbipasserende."  Taylor blev arresteret som 13-årig for at bære et ladt skydevåben.

Bandemedlemmer peaky blinders

Slut på Peaky Blinders

Efter næsten et årti med politisk kontrol vakte deres voksende indflydelse opmærksomhed hos en større bande, Birmingham Boys. Peaky Blinders' ekspansion til væddeløbsbaner førte til en voldelig reaktion fra Birmingham-banden. Peaky Blinder-familier distancerede sig fysisk fra det centrale Birmingham og flyttede ud på landet. Da Blinderne trak sig tilbage fra den kriminelle underverden, flyttede Sabini-banden ind hos Birmingham Boys-banden og konsoliderede den politiske kontrol over det centrale England i 1930'erne.

Da den specifikke gruppe kendt som Peaky Blinders blev mindre, blev deres navnebror brugt som en generel betegnelse for voldelige gadeunge. Bandernes aktiviteter varede fra 1890'erne til 1930'erne.

Er du inspireret af peaky blinders, og vil du gerne selv ligne en ægte peaky blinder? Så skynd dig at tjekke vores kollektion af peaky blinders outfits og få dit outfit i dag.